Εκπαίδευση στη Δραματοθεραπεία

Διοργανωτές - Φιλοξενία Προγράμματος

Το κέντρο Αυτογνωσίας, Δραματοθεραπείας και Επαγγελματικής ανάπτυξης « ΡΟΕΣ» φιλοξενεί το πρόγραμμα Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας « ΑΙΩΝ» στη Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβριο του 2017 . Το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ δραστηριοποιείται στο χώρο της Δραματοθεραπείας από το 1994 και παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση για υποψήφιους δραματοθεραπευτές.

Συνεργάτες

Οι συνεργάτες μας είναι  επαγγελματίες από τους χώρους του θεάτρου και της ψυχικής υγείας και πραγματοποιούν σεμινάρια, μαθήματα και εργαστήρια  καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Στέλιος Κρασανάκης – Επιστημονικός Τπεύθυνος του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ, Διδάσκων ΕΚΠΑ, Ψυχίατρος, Σκηνοθέτης
Δώρα Δεδέσκη – Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια
Δρ.Πηνελόπη Χατζηδημητρίου – Θεατρολόγος
Δρ.Παυλος Βασιλειάδης – Ψυχίατρος
Πολυξένη Σπυροπούλου – Ηθοποιός
Μαρία Σούμπερτ – Δραματοθεραπεύτρια, Θεατρολόγος
Μίλτος Βασιλειάδης – Ψυχίατρος
Γεώργιος Κακαρινός – Ψυχίατρος
Αριστέα Αρσενοπούλου – Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια
Χριστίνα Παπαθωμά – Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια
Ναούμ Λιώτας – Ψυχοθεραπευτής Gestalt
Βίκυ Βάββα – Δραματοθεραπεύτρια, Θεατροπαιδαγωγός
Δήμητρα Μήττα, Φιλόλογος, Συγγραφέας

Που απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αποτελεί μεταπτυχιακή εκπαίδευση τετραετούς φοίτησης   και απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας  και αποφοίτους καλλιτεχνικών και ανθρωπιστικών σπουδών. 

Τρία Επίπεδα

Το πρόγραμμα βασίζεται στο «μοντέλο των τριών τριγώνων». Το μοντέλο αυτό λειτουργεί μέσα από τρία επίπεδα  τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται και συναποτελούν την εκπαίδευση του Δραματοθεραπευτή. Υιοθετεί επιστημονικές και καλλιτεχνικές αρχές και διαμορφώνει ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ότι χρειάζεται ο μελλοντικός δραματοθεραπευτής σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

 • Στο πρώτο επίπεδο διερευνάται, αποκαλύπτεται και εμπλουτίζεται η δυναμική τριαδική σχέση, Δραματοθεραπείας, Δράματος και Ψυχοθεραπείας.
 • Στο δεύτερο επίπεδο καλλιεργούνται, διαμορφώνονται και κινητοποιούνται οι γνώσεις, οι τεχνικές και η ηθική επαγγελματική συμπεριφορά.
 • Στο τρίτο επίπεδο ο εκπαιδευόμενος αντιμετωπίζει τη δυναμική σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου, διαμεσολαβημένη από τη μεταφορά που η τέχνη εμπεριέχει δημιουργώντας τον ενδιάμεσο μεταβατικό χώρο.

Στόχος της εκπαίδευσης

Στόχος της εκπαίδευσης είναι να προετοιμάσει τον μελλοντικό δραματοθεραπευτή, προσφέροντας του τις γνώσεις, τις τεχνικές και τις μεθόδους ώστε να ανταποκριθεί στον δύσκολο ρόλο του. Η Δραματοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο ψυχοθεραπείας, που αξιοποιεί την τέχνη του θεάτρου, αλλά και της μουσικής, της ζωγραφικής και του χορού, με στόχο την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και τη θεραπευτική αλλαγή. Σε μια δραματοθεραπευτική διαδικασία γίνεται χρήση όχι μόνον του λόγου αλλά και του σώματος, ενεργοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργικότητα , τη συναισθηματική κινητοποίηση, αλλά και την κατανόηση σε γνωστικό επίπεδο.

Διάρκεια προγράμματος

Η εκπαίδευση αποτελείται από ένα εισαγωγικό έτος και τρία έτη κύριας εκπαίδευσης, συνολικής διάρκειας 1300 ωρών.
Η δομή της εκπαίδευσης περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα, βιωματικά εργαστήρια, διεθνή σεμινάρια και πτυχιακή εργασία.
Τα δύο τελευταία έτη απαιτείται πρακτική εξάσκηση με εποπτεία. Οι σπουδαστές συμμετέχουν παράλληλα σε ομαδική θεραπεία.

Τι μαθήματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Αναλυτικά η εκπαίδευση περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

 • Ψυχολογία της ανάπτυξης
 • Ψυχολογία των ομάδων
 • Ψυχοπαθολογία
 • Θεωρία θεάτρου
 • Σημειωτική θεάτρου
 • Θεατρικά εργαστήρια
 • Δραματουργία θεάτρου
 • Θεωρίες Δραματοθεραπείας
 • Ανθρωπολογία

Δυνατότητες μετά την εκπαίδευση

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος , οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως Δραματοθεραπευτές ιδιωτικά ή ως εργαζόμενοι σε φορείς που παρέχουν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες ή σε καλλιτεχνικούς χώρους.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Εναλλακτικά επικοινωνήστε τηλεφωνικά ή μέσω email
με τη συντονίστρια των προγραμμάτων
Αφροδίτη Φουτρή

ώρες επικοινωνίας 10:00 – 14:00

info@roes.gr